Contes Zen, Petites Històries per Despertar

“Cadascun d’aquests contes és una lliçó, una empenteta a l’ànima, un tònic espiritual, un licor estimulant.”

Víctor Manuel Amela

6

        CONTRA EL DRAMA I EL DESÀNIM.  

         Pròleg de VÍCTOR M-AMELA

         Aquest llibre conté un dels meus contes preferits, un dels meus contes de capçalera: el del mestre que fa veure al pagès que res del que li passa no és intrínsecament bo o intrínsecament dolent. Que el que li sembla dolent pot generar un bé, el que li sembla bo pot engendrar un mal, i així successivament, en una roda en què tot és bo i dolent alhora, ja que no hi ha bé sense ombra de mal ni mal sense ombra de bé.

Aquest conte zen té la virtut de revelar-nos l’ambivalència fèrtil i sorprenent de les coses del món, del misteri de l’existència.

Seguir els seus ensenyaments és una manera de viure millor. També documenta la dualitat en què ens entotsolem, i revela que el més sensat i savi consisteix a superar la polaritat, a comprendre
que tota paradoxa és aparent. Aquest conte remet a aquella saviesa tradicional del refranyer castellà, de vegades també una mica zen (deu ser que l’extrem Occident es toca amb l’extrem Orient?), quan diu que “no hay mal que por bien no venga”. Aquesta idea té ressonàncies estoiques, dignes del “noimporta el que et passa, importa com et prens el que et passa” d’Epictet. Si relaciones aquesta visió amb la màxima de Shakespeare, seràs indestructible: “Tot el que passa, convé”.

No és senzill viure així, és clar. O sí. Per això agraeixo un llibre com aquest: insufla ànims, ajuda a encarar la vida sense dramatisme, il•lumina. Cadascun d’aquests contes és una lliçó, una empenteta a l’ànima, un tònic espiritual, un licor estimulant. Pots prendre-te’l d’una tirada o bé a glopets petits i espaiats.

Aquesta antologia de contes a cura de Marta Millà resulta, doncs, molt útil i inspiradora: obre-la els dies en què et ronda el desànim i la lucidesa et flaqueja, aquells en què et lleves ennuvolat,
i t’ajudarà a abraçar-los amb tot el que contenen, a valorar-ne l’encant i a captar-ne la llum pròpia.

Les delicades aquarel•les de Jordi Arcalís són raigs de sol entre les pàgines, i la música de Curti suposa el diapasó més eufònic sobre el qual pots volar mentre llegeixes. Aquest llibre, per si sol, constitueix una agradable i subtil eina de meditació. Bona lectura.

VÍCTOR-M. AMELA

Contes Zen, petites històries per a despertar Cadascun d'aquests contes és una lliçó, una empenteta a l'ànima, un tònic espiritual, un licor estimulant. Pots prendre-te’l d’una tirada o bé a glopets petits i espaiats. VÍCTOR-M. AMELA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *